GRCKA MITOLOGIJA PDF

Hermafrodit (mitologija). Iz Wikipedije Hermafrodit (mitologija) na Wikimedijinoj ostavi · Hermaphroditus Kategorije: Grčka mitologija · Rimska mitologija. Iksion (grč. Ἰξίων, Ixiôn) u grčkoj mitologiji bio je jedan od Lapita, tesalski kralj, Antionov ili Flegijin sin; prvi čovjek u povijesti koji je prolio krv svoje rodbine. Robert Graves u svome djelu Grčki mitovi prijedlaže etimologiju Ganimedova imena: γάνυσθαι + μήδεα = radovanje u muževnosti, Ganimed u grčkoj mitologiji.

Author: Tygosho Shalrajas
Country: Cyprus
Language: English (Spanish)
Genre: Marketing
Published (Last): 24 February 2013
Pages: 312
PDF File Size: 7.62 Mb
ePub File Size: 15.27 Mb
ISBN: 823-5-15583-646-1
Downloads: 93191
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mazujora

Subscribe to newsletter To be informed of the latest articles, subscribe:.

Dan kada je Toma neveru zamenio verom! Hefest je pao u okean odakle su ga izvadile Tetida i Eurinoma. Beki added it Mar 01, Znao je da bi bil o beskorisno ukrasti brod i otploviti, jer bi ga Minosovi brzi brodovi ubrzo sustigli.

A kad je Zevs porastao, savladao je oca i primorao ga da vrati svu pojedenu djecu. Refresh and try again. Ko god bi je pogledao pretvorio bi se u kamen. Hermes je bio sin Zevsa i Maje, jedne od Plejada, koju je krasila izuzetna lepota.

Ganimed (mitologija)

Zato ga je Zeus po slao u Had, a sudije su ga osudile da uz visoku strmu padinu kotrlja ogroman kamen do vrha brda. Tada mu je Euridika oteta zauvek.

Tamo su svojim zanosnim pjevanjem mamile mornare na obalu, gde bi ih davile i iz njihovog tijela isisavale krv. Cviki rated it liked it Aug 10, Apolon pripada drugoj generaciji bogova sa Olimpa, gtcka je Zevsov sin od Lete, kao i njegova sestra Artemida.

  EMG BQS SYSTEM PDF

Pobjegao je na ostrvo Krit, gde mitolovija zaposlio kod kralja Minosa. Return to Book Page. Zana Stasa marked it as to-read Dec 02, Neki su autori Kiklope smatrali sinovima divova Hekatonhira, a domovina im je bila Mala Azija.

Ela “Goropadna” i Okipeta “Brzoleta”.

Iksion (mitologija)

Ognjen Obradovic rated it really liked it Apr 22, Bila je kombinacija divlje koze, lava i zmije sa zmajskom glavom.

Persej je bio sin Zevsa i Danaje. Glavni junak Atike i Atine bio je Tezej, sin kralja Egeja. Tada je Zevs postao gospodar svijeta, bogova i ljudi. Back to home page. Hefest -bog vatre i zanatstva- Hefest, bog vatre, metalurgije i umetnosti, bio je s in Zevsa i Here. Tako su uspjeli da je ubiju. Jul 19, Nenad Cikic rated it really liked it. Which will definitely draw e to further readings about these mitloogija myths.

Ganimed (mitologija) – Wikipedia

Prema Homeru bili su narod. Faeton je bio sin Heliosa. Radionica im je bila ispod Etne vulkana koji se nalazi na jednom od Liparskih ostrva sjeverne Sicilije. Hefest je bio i hrom i o tome keko se povredio postoje dve verzije: Published by Toubi’s, Atina. Prema Hesiodu, bile su dvije: Kao njegovi sinovi spominju se i Pan, Arpalik, Abder i dr. Dunja Radulov rated it liked it Nov 27, Thanks for telling us about the problem.

Really nice little and concise book about Greek mythology. Minotaur je boravio u lavirintu na Kreti koji je napravio Dedal.

  FUZZY CONTROL PASSINO PDF

October 16Written by Werevolf. Mitolgoija added it Sep 28, You get to see how some of the Greek sculptures looked like, the drawings on their vases, maps that show you how the land was divided back then or what routs did the Greeks take.

Mitologgija absolutely loved this book. Osim njih Ares je imao i drugu decu. Kasnije je poslao majci, da bi joj se osvetio zlatni presto koji je sam napravio. No trivia or quizzes yet.

Grčka Mitologija by Sophia Souli

Not only that you learn a lot about ancient Greek gods, something about the Trojan war and Odysseus’s journey, the book is also very well illustrated. Dedal ga je sahranio na malom mitolobija, gdje ga je more izbacilo, koje je poslije nazvano Ikarija. Just a moment while we sign you in to your Goodreads account.

Iz ovih avantura, Zevs je dobio mnogo druge djece, bogove, polubogove i heroje. Otac mu je bio sveti bijeli bik u kojeg se Pasifaja zaljubila. Lists with This Book. Want to Read saving….

Goran rated it it was amazing Nov 11, Frigofobija Frigofobija added it Jan 21,