KRATKA POVEST O GRCKOJ PDF

daily weekly weekly Type and level of studies: Undergraduate academic studies. Course name: Introduction to Neo Kratka povest o Grčkoj. Beograd: Jasen. Mutavdžić, Predrag. Prokvašen vodom, uprljan glibom, noge podbio o kamenje, raskrvario na oštrome šljunku, ozario koprivama, izbo na glogovu Joe pristade, a povest će i mene sa sobom ako dopusti gospoda Joe. 2U grčkoj mitologiji div sa stotinu očiju, vječno budan. Bit će tek kratka šetnja u rane jutarnje sate.

Author: Tygojin Zurn
Country: Algeria
Language: English (Spanish)
Genre: Relationship
Published (Last): 21 March 2008
Pages: 33
PDF File Size: 16.36 Mb
ePub File Size: 12.61 Mb
ISBN: 244-4-84466-488-7
Downloads: 24253
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kagaran

Radio sam, vjeruj mi, Pipe, dosta teko. Zatim su po vojniki, oputenih ruku stajali, odmarajui as koljeno, as ramena, as raskopavali opasa ili torbu ili otvarali vrata da, ispruivi vratove iz svojih visokih ovratnika, to dalje pljucnu u dvorite.

Pofest put me povedoe u jednu od starih crkava, kakvih ima u naem movarnom kraju, da mi pokau kostur bogatuna u ostacima skupocjenog ruha, kojega su iskopali iz grobnice to se nalazila pod kamenim ploama poda. Misli, ali ipak nisi. Gospodin Wopsle je ve poneto zloban od umora, dakako bijesno, uzviknuo: Joeova kovanica bila je prigradena uz nau drvenu kuu, kao to su u ono vrijeme bile gotovo sve kue u naem kraju.

Ne sjeam se da li se moja savjest iole ganula pri povvest na gospodu Joe, poto je iezlo moje strahovanje da e netko otkriti moj grijeh. Gospodo Joe ree ujak Pumblechook, sredovjean, krupan i pobest mlitavac s ustima kao u ribe, s tupim izbuljenim oima i na-kostruenom kosom boje pijeska, koji kao da se taj as umalo nije udavio i upravo sada opet osvijestio: Gledao sam je zahvalno koliko je mogue djeaku koji nema pojma zato bi trebao biti zahvalan.

Najvie se isticao stol sa63zlatnim ogledalom ukraen zavjesom, i bilo mi je na prvi pogled jasno da je to toaletni stoli otmjene dame. Vojnici su bili pred nama, poredani u dugoj crti razdaleko jedan od drugoga. Vi ete – to iratka posvjedoiti. Jahao sam na Joeovim leima, a poda mnom Joe, preskaui jarke poput lovakog konja i opominjui gospodina Wopslea da se ne spotakne i ne razbije svoj rimski nos, ve potri zajedno s nama.

  IPMP CONFIGURATION SOLARIS 10 PDF

Ali dotrao sam samo do kunih vata, jer povst glavom na etu vojnika s muketama; jedan od njih zamahne lisiinama prema meni i ree: Kao da predmeti kratkx na mene, a ne ja na njih.

Gledao sam sve te ljude kako su veselo nagrnuli oko vignja, i pomislio da im je moj jadni prijatelj bjegunac u stranoj movarnoj ravnici zapravo i zasladio ruak.

Carls Dikens – Velika ocekivanja – [PDF Document]

To ti sve objanjava! Ponovi ree, zurei u mene. Dosta je preklapanja ree narednik. A sada je izala trinaesti put.

Carls Dikens – Velika ocekivanja

Usred bijela dana vidim kako se magla razdire od gruvanja topova. Kao neki buntovnik, jesi li razumio? Kada sam s groblja dotrao kui, kovanica bjee zatvorena, a Joe poves sjedio sam u kuhinji. Protrnuh od strave kad mi se priinilo da ujem kako turpija jo uvijek kripi; no to bjee samo zvek ovje klepke.

Ako traite temu, pogledajte svinju! Nasrne na Joea, uhvati ga za zaliske i stade neko vrijeme bubati njegovom glavom o zid iza kratja, dok sam ja, svjestan svoje krivnje, sjedio u kutu i gledao. Eto vidi, Pipe, tako je to! Kada sam pomislio na to, podide me jeza, a kada vidjeh kako goveda podiu glave i bulje za njim, u udu sam se pitao ne misle li i ona to i ja. I ti e dobiti svoj dio, Pipe. Zacijelo bi me jetra zaboljela da sam znao gdje se nalaze.

  D&D MENTZER PDF

Gledao sam ga kako se provlai izmeu kopriva i trnja to je izniklo izmeu zelenih krwtka. I doe vrijeme da sam ga mogao izdravati: Onas skoi, ali to nije bio onaj mukarac, ve neki drugi. Kad smo zali u tu turobnu pusto, nitko nije ni slutio da sam prije osam ili devet sati ovdje sreo onu dvojicu bjegunaca i vidio gdje se kriju, i sada prvi put s najveim strahom pomislim da li e, pvest naidemo na njih, onaj moj robija pomisliti da grxkoj ja doveo vojnike do tog mjesta?

To ti sluaj ubaci moja sestra strogim glasom. Bojao sam se zaspati, sve kad bih i mogao, jer sam znao da u praskozorje treba provaliti u smonicu.

Vrlo ga teko drim podalje od tvog srca i jetre. Nadam se ree narednik da e se uvjeriti prije no to misle da su pali u zasjedu i da smo ih opkolili.

Bit e da mu je dojadio itav taj put, jer je posve izmoreni gospodin Wopsle bio tako zle volje da bi zacijelo, kad bi crkva svima dopustila natjecanje, izopio itavu tu ekspediciju, a u prvom redu Joea i mene.

Kada smo Joe i ja doli kui, naosmo ve postavljen stol, sveano odjevenu gospodu Joe kako sprema ruak, i vrata u proelju otkljuana to inae nisu bila da bi uzvanici mogli ui, a sve u najveem sjaju. I donijet e mi oboje. Gospodin Pumblechook i ja dorukovali smo u osam sati u maloj jratka sobi iza duana, dok je poslovoa srkao svoj aj i mazaoOkomadinu kruha s maslacem sjedei na vrei graka u prednjem dijelu kue. On da se opet poslui sa mnom kao svojim oruem?